Haveaffald er guld værd

Græsafklip er god gødning i køkkenhaven

Min nabo sætter græsafklip ind til os i stedet for at køre på genbrugspladsen. Jeg bruger det som jorddække i køkkenhaven.

Når man bor i et villakvarter ser man jævnligt folk gå og putte ukrudt, hækafklip, græsafklip og diverse andet fra haven i gennemsigtige plasticsække. Sækkene bliver derefter lagt i et bagagerum eller på en trailer og kørt hen på genbrugspladsen, hvor et kæmpe område er reserveret til såkaldt ’haveaffald’.

Nogen gange får jeg lyst til at rede sækkene og tage dem med hjem – og nogen gange gør jeg det og kommer glad hjem med ladcyklen fuld af andre folks haveaffald. Der findes nemlig ikke haveaffald. Ukrudt, hæk og græsafklip, afskårne grene, visne blade og alt den slags er nemlig haveguld og må i mine øjne endelig ikke forlade matriklen.

Jorden har brug for at få det organiske materiale tilbage, ellers bliver den tør og udpint. Der er masser af næring i alt det grønne ’affald’ og beholder man det på matriklen kommer det tilbage i havens kredsløb. Og man slipper for at skulle køre til genbrugspladsen.

”Men der er jo så meget og det ser jo rodet ud” siger du måske. Har man klippet en lang hæk så er der ganske rigtigt store bunker af grene og blade bagefter, og det kan virke uoverskueligt at ’slippe af med det’, hvis genbrugspladsen er lukket land. Her handler det om at havens infrastruktur er gearet til at optage materialet. Det kan helt sikkert gøres på mange måder, men her er hvad jeg gør i min villahave:

Kvashegn: Grene, kviste og andet stort kommer i kvashegnet. I min tidligere have havde jeg en lille flismaskine, hvor alle grene røg i gennem, hvorefter jeg brugte flisen til at dække sierne i haven. Det er helt klart super tilfredsstillende at køre grene igennem og få en spand flis i den anden ende, men ’Gloria’ flyttede ikke med til den nye have, for det larmer altså ret meget at lave flis. I stedet laver jeg kvashegn. Hos os var det oplagt at lave kvashegnet op af et gammelt meget grimt plankeværk ud mod ’skoven’. Jeg brækkede en del af plankerne af, satte en ekstra række stolper. Og så har jeg bare fyldt på med kvas efterhånden som jeg havde noget. Jeg har også hentet rigtig meget kvas uden for haven for at få en god højde hurtig. Det gode ved et kvashegn er at det efterhånden falder mere sammen og formulder i bunden, så man kan løbende fylde på.

Kompost: Er oplagt når man skal tilbageføre grønt materiale til haven. Det kan være en videnskab at kompostere, men det behøver det ikke. Faktisk kan du bare samle dit kompostmateriale i en bunke eller en beholder og vente på at det går af sig selv. Eller du kan researcehe og nørde de mange forskellige kompostteknikker. Lige meget hvad får du efter noget tid en skøn muld du kan bruge til at jordforbedre i dine bede, krukker eller drivhus.

Høns: Noget ukrudt har man ikke lyst til at få direkte i sin kompost, hvis man vil bruge den i haven senere. Det kan være at det er gået i blomst og der er risiko for at der kommer frø i hele komposten eller det kan være kvikgræs eller skvaderkål, hvor selv den mindste lille rodstump kan blive til nye planter. Med den slags ting er hønsegården løsningen. Høns har godt af at få en masse grønt og det de ikke spiser skraber de rundt i indtil det er helt dødt og tørt. Vores hønsegård er fyldt med alle mulige gamle stængler og rødder som får lov at ligge til jeg er sikker på at der ikke er noget levende på spil. Skulle en skvalderkålsrod formaste sig til at sætte et bladskud ville hønsene være over den med det samme. Et par gange om året river jeg gården og alt det døde materiale kommer i komposten. Har du ikke høns, så er der mange gode grunde til at få det.

Jorddække: Særligt i køkkenhaven er det win-win at bruge en masse jorddække. Men det samme kan gøres mellem stauder, under buske og hæk. Du tager, i alt sin enkenthed, det grønne materiale og lægger det, der hvor der ellers ville være bar jord. Gerne i et tykt lag.
Jeg bruge store mængder græs som jordække mellem planterne i min køkkenhave - det meste får jeg fra min nabo, der ellers ville have kørt det til genbrugspladsen. Blade og mindre dele af hækafklip er også godt til jorddække. Og når jeg luger i køkkenhaven lader jeg for det meste bare ukrudtet ligge på jorden. Fordelene ved jorddække er mange. I den her sammenhæng kan man sige at det grønne langsomt formulder, godt hjulpet af regnorme og andre dyr, og giver dermed struktur og næring tilbage til jorden.

De sidste tre år redet et hel del grønt materiale ind i haven fra nabolaget. Sække med blade, en højt læsset trailer med grene og hækafklip, trillebøre fulde af græsafklip. Nogle gange har min mand set lidt træt ud når jeg 'klunset' haveaffald og jeg har også fået lidt overraskede reaktioner fra naboer, når jeg har spurgt om jeg må få deres 'affald'. En køkkenhave brug for rigtig meget organisk materiale derfor er det jo så fint når naboerne leverer, men man kan jo blive lidt trist på deres havers vegne.

 

 

Om Astrid

Mit navn er Astrid. Jeg driver en markedshave ved Viby Sjælland og sælger grønsager og formidler grøn viden.

Før jeg startede Selvsået, havde jeg en hobby køkkenhave ved siden af job, familie og hverdagspligter. Derfor har jeg fundet mange genveje til en frodig og naturlig køkkenhave, uden for meget arbejde og for mange dogmer.

Du kan få alle mine haveartikler, tips og ideer lige i din indbakke, ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Astrid i haven