Er din have også ramt af Langtbortistaneffekten?

Hvis din køkkenhave også er ramt af Langtbortistanefekten, ved du hvad jeg taler om. Hvis du er ved at lave en ny køkkenhave så læs lige med her.

Jeg har anlagt en køkkenhave lige ved vores terrasse. Der er hurtig adgang fra udestuen og jeg kan hele tiden ser hvordan haven udvikler sig. Også fra vinduerne i stuen.
For at gøre den lidt mere visuelt interessant har vi lavet den rund og med diagonale stier.

Hvis du er i gang med at anlægge din kommende køkkenhave, så er det her en fejl du med fordel kan undgå. Nogle gange er det et vilkår. I hvert fald, hvis du som mig låner jord, eller har en koloni eller nyttehave.

Men for dig, der anlægger køkkenhave på din egen matrikel, så er det altså hver at overveje, hvor lang en rejse du skal på for at se til køkkenhaven?

Er den lige uden for køkkenet eller skal du have pas med?

 

Ude af øje...

Når jeg besøger forskellige haver, er det ofte at køkkenhaven ligger i baghaven, oftest bagerst i baghaven.

Og det er altså ærgerligt. Til dels fordi jeg synes køkkenhaver er så fantastiske at de da ikke skal gemmes væk bagerst.

Men også fordi, det altså passer det der, med ude af øje, ude af sind.

Jo tættere din køkkenhave er på, jo mere får du bevæget dig rundet i køkkenhaven, mere glæde har du af den. Du bruger mere tid på at nusse om dine planter og opdager hurtigere når der er brug for vanding, lugning eller mere jordække. De vokser bedre og du får mere udbytte.

Og så er det min erfaring, at du simpelthen får spist flere af dine grøntsager, hvis de er lige i nærheden. Det er Langtbortistaneffekten.

Står dine grøntsager helt nede i Langtbortistan baghaven så er der større sandsynlighed for, at du lige tænker, ”ej jeg laver den grøntkålssalat i morgen i stedet” eller lige glemmer, at der faktisk er radiser klar til at blive spist.

 

Ryk tættere på

Så, hvis du skal undgå Langtbortistaneffekten skal din køkkenhave ligge så tæt på huset som mulig. Har du en køkken- eller havedør skal haven være lige uden for så du træder direkte ud i den.

Hvis du spørger mig er det langt at fortrække frem for en gemt og glemt køkkenhave i baghaven.

Og jeg taler af erfaring. Langtbortistaneffekten har været med mig hele mit haveliv. Fra mine forældres køkkenhave på matriklens fjerneste hjørne, til min kolonihave 12 kilometer væk, til Selvsåethaven, der ligger i nabobyen. 

Så jo, jeg kan med sikkerhed sige at ude godt, men helt tæt på hjemme er bedst. 

Om Astrid

Mit navn er Astrid. Jeg driver en markedshave ved Viby Sjælland og sælger grønsager og formidler grøn viden.

Før jeg startede Selvsået, havde jeg en hobby køkkenhave ved siden af job, familie og hverdagspligter. Derfor har jeg fundet mange genveje til en frodig og naturlig køkkenhave, uden for meget arbejde og for mange dogmer.

Du kan få alle mine haveartikler, tips og ideer lige i din indbakke, ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Astrid i haven