Kan det spises når der har været dræbersnegle i salaten?

Der er vist bred konsensus om at dræbersnegle er ulækre. Og ulækre ting vil vi helst ikke have i forbindelse med vores mad.
Drænbersnegle er en plage i køkkenhaven

Her har dræbersneglene kastet sig over kartoffelplanternes top. Det er træls for det sætter væksten tilbage, men selve kartoflerne rør de ikke ved.

Mage kommer i noget af et dilemma, når de ser at en snegl har kravlet på salaten eller gnavet af palmekålen. For kan det nu spises?

 

Altså. Det er der nok ikke et klart svar på, men her får I mit syn på sagen.

For det første:

Dræbersnegle/iberisk skovsnegl er objektivt ikke mere ulækker eller farlig end andre snegle. Der er bare så pokkers mange af dem og det er oftest dem der går i vores grøntsager.

 

Udfordringen ligger i at dræbersegle kan være bærere af e-coli bakterier. Det er ikke alle sneglene der er det, men hvis en snegl har kravlet på og spist af fx noget dyrelort kan de altså have e-coli med sig videre.

Og her er det så spørgsmålet ’kan man spise det når der har været snegle på?’ bliver svært. For det handler i bund og grund om hvor bekymret man er for bakterier.

 

Smide ud eller skylle?

Nogle kilder anbefaler at man kasserer alt, der har været i berøring med en snegl, andre siger at man skal skylle grundigt.

(Og her ville det være skønt, hvis jeg lige kunne linke til det sted jeg læste at ved grundig skylning fjernede man 70-80% af alle bakterier – men den artikel er forsvundet ud i den store internet jungle og google vil ikke hjælpe mig med at finde den igen – men jeg har altså læst det!)

 

Personligt er jeg ikke særligt bakterieforskrækket og jeg har ikke de store skrupler med at spise noget der har været snegle på, heller ikke selv om sneglen har taget en bid også.

Jeg har på ingen måde tænkt mig at efterleve ’kasserer alt der har været snegl på’ anbefalingen for så ville det slet ikke give mening at dyrke køkkenhave.

 

Køkkenhygiejne og tilberedning

Kan man ikke helt forlig sig med tanken om bare at skylle sin salat grundig og så ellers spise den rå, så er der jo heldigvis også mange grøntsager, der skal tilberedes. Bladbeder, spinat, kål og hvad der ellers har haft sneglebesøg kan så først blive skyllet og så varmebehandlet – så burde vi være på den sikre side.

 

Så hvis vi skal opsummerer:

Ja, der kan være en risiko ved at spise noget snegle har været på. E-coli kan gøre os syge. Men den risiko kan minimeres med gode køkkenvaner og masser af skylning. Og eventuel varmebehandling, hvis vi skal være helt sikre-

Og så er spørgsmålet, hvor villig er du til at accepterer at den risiko, der er tilbage? Hvis svaret er ’det tør jeg ikke’ så skal nu nok primært dyrke rodfrugter i køkkenhaven.

 

Om Astrid

Mit navn er Astrid. Jeg driver en markedshave ved Viby Sjælland og sælger grønsager og formidler grøn viden.

Før jeg startede Selvsået, havde jeg en hobby køkkenhave ved siden af job, familie og hverdagspligter. Derfor har jeg fundet mange genveje til en frodig og naturlig køkkenhave, uden for meget arbejde og for mange dogmer.

Du kan få alle mine haveartikler, tips og ideer lige i din indbakke, ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev.

Astrid i haven